Nitus Nyhetsbrev - December

Nitus Nyhetsbrev - December

Hej alla Nitusmedlemmar!

Då var det jul igen och vi kan se tillbaka på en höst med flera trevliga aktiviteter inom Nitus. Dessutom ser vi nu fram emot våren som det kommer mer info om i brevet.

Nitusdagarna på Mittuniversitetet i Sundsvall 15-16 november
Jag vill å Nitus vägnar rikta ett stort tack till Mittuniversitetet i Sundsvall för mycket bra och välorganiserade dagar. Extra spännande för en tekniknörd som mig vara att få vara i deras hybridsalar. Middagen och gycklaren Arcadia var dessutom en viktig krydda under dagarna. Nitus styrelse var mycket glada över de glada tillrop vi fick i utvärderingen. Ett stort tack också för er input inför våra möten med utbildningsdepartementets.

Bild 1

Erbjudande från KTH
Nitus vill även påminna om erbjudandet vi fått från KTH. Texten nedan kommer från KTH. Tveka inte att kontakta Nicole eller Gunnar!

Bild 3

Samverkan mellan lärcentra och KTH
Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar KTH studenter, forskare och fakultet från hela världen. Sverige anses som ett av de mest tekniskt innovativa länderna i världen och Stockholm rankas frekvent som en av de mest entreprenöriella, innovativa och attraktiva städerna globalt. Våra fem campus i regionen samlar över 13 000 heltidsstudenter, över 1 700 doktorander och ungefär 3 600 heltidsanställda.

Men rollen för högskolor i samhället håller på att ändras. KTH attraherar idag fortfarande mest från närområdet och då oftast från akademiska hem. KTHs huvudkriterium är kvalitet och vi behöver lära oss hur vi kan komplettera våra strukturer för att lyckas med en bredare rekrytering, från tekniskt basår, högskoleingenjörs- och civilingenjörskurser till uppdragsutbildningar. Under pandemi-tiden har vi utökat våra digitala och hybrida kurserbjudande. Och vi har även lärt oss mer om värdet av en social studiemiljö med samarbete mellan studenter som en grundsten för lärandet.

Det nyligen inrättade omställningsstudiestödet möjliggör vidareutbildning för yrkesverksamma med en kompensation för inkomstbortfall under studietiden på högst 44 veckor. För många innebär det studier på deltid jämte arbetet. Vi ser därför att sådan vidareutbildning bör ges nära arbetsplatserna för de studerande, i kommunerna där de bor eller arbetar. Även här önskar KTH bidra.

KTH är därför intresserat av att genomföra en pilot med 3-4 kommuner i landet för att få en gemensam förståelse kring möjligheter och utmaningar för ett starkare samarbete mellan KTH och lärcentra. I denna pilot skulle vi gärna utforska några frågor som kan ge lärdomar kring vilka strukturella ändringar som krävs för en möjlig uppskalning. Till exempel: att använda lokala infrastrukturer (ex laboratorier) hos lokalt näringsliv för praktik och hands-on delen i digitala KTH kurser som erbjuds på ett lärcentrum; att erbjuda tekniskt basår för att möjliggöra en lokal teknisk utbildning parallellt med ett arbete och utan en braindrain till storstan; att samla studeranden från olika lärcentra för att tillsammans följa en digital KTH kurs, med möjliga campus besök i Stockholm.

Hör gärna av er om ni är ett lärcentrum med intresse att delta i det här pilotprojektet. Eftersom alla lärcentra är olika, är vi för den här piloten i första hand intresserade av lärcentra som är tillräckligt stora och har lokalt stöd och möjligheter för att leva upp till kvalitetskraven på högskoleutbildningar i teknik. Valet av kurserna som vi ska erbjuda ska bestämmas tillsammans med lärcentra eftersom det måste grunda sig i lokalt intresse och relevant näringsliv verksam i kommunen.

Kontakt:

Prof Gunnar Karlsson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Prof Nicole Kringos, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Erfarenhetsseminarium 8 december

Bild 2

Det var mellan 45-50 deltagare på vårt seminarium kring skolverksprojektet som Campus Nynäshamn och Campus Värnamo genomfört under 2022. Fokus har varit på att utveckla teknik och pedagogik inom hybrida utbildningsupplägg. Det blev ett litet fel i sändningen så vi fick zooma för att få helbild. Därav den gryniga bilden ibland. Ni kan se seminariet igen via vår hemsida. Många konkreta tips på tekniska lösningar finns med! Inspelade seminarier | Nitus lärcentra
Under våren 2023 kommer ytterligare seminarium att ges!

Bild 4

Den 17 januari träffar Nitus styrelse, representerade av mig, Maria Ahlstedt och Ida Lindh, utbildningsutskottets ordförande Fredrik Malm (L) där vi kommer framföra synpunkter vi fick in från workshopen i Sundsvall. Styrelsen sammanträder även i Stockholm 9-10 februari då vi kommer diskutera och revidera Nitus kvalitetskriterier samt även då träffa ytterligare några ledamöter ur utbildningsutskottet, som det ser ut idag, Camilla Hansen (MP) och Mathias Bengtsson (KD).

Nitus årsstämma i Nyköping 3-4 maj 2023

Bild 6

Campus Nyköping skickar med en hälsning, en värmande tanke om att möte våren tillsammans i Nyköping. Ni är välkomna till två dagar där vi förutom årsstämman ger fokus på nätverk och samverkan, att fördjupa kontakter och skapa nya! Utöver att dela med oss av framgångsfaktorer, ta oss an gemensamma problem och utmaningar så kommer vi ha en massa skoj också. Vi ses i vår!

Julhälsning från styrelsen
Med dessa ord vill jag och Nitus styrelse önska alla Nitusmedlemmar en riktigt God jul och gott nytt år! Njut av julfriden, boka inte in en massa stress utan ladda batterierna så ses vi snart igen och då gasar vi så det glöder i laddstolparna! Om inte förr så ses vi väl på Nitus årsstämma i Nyköping 3-4 maj 2023! Det är i de personliga mötena saker händer!

Bild 5

Julhälsningar från

Lars-Uno Åkesson
Nitus ordförande

Vill du ha Nitus Nyhetsbrev? Anmäl dig via förmuläret.

Som medlem i Nitus får du tillgång till ett kompetent, engagerat och brett nätverk. Ansök om ditt medlemsskap här >

Image

Nitus är en ideell förening som startade 1996 i Söderhamn. Nitus jobbar för att möjliggöra eftergymnasial utbildning och skapa förutsättningar för en hållbar kompetensförsörjning för individ och samhälle i hela landet. Läs mer..