Nitus Nyhetsbrev

Nitus Nyhetsbrev

Hej alla Nitusvänner!

2023 börjar nå sitt slut och det lider mot jul. Årets sista nyhetsbrev blickar lite bakåt, men framförallt framåt. Nya spännande projekt och planer för 2024 väntar. Häng med!

“Nitusfierade” MOOC-kurser VT 2024
Nitus ser mycket fram emot dessa kurser där vi kombinerar MOOC-kursernas upplägg med valfri studietakt och möjlighet att träffas i en studiegrupp på ett Nitus lärcenter. För aktuell info- gå in på Nitus hemsida. 
Styrelsen hoppas på att det blir mer av detta MOOC- upplägg framöver. Varje lärcenter bestämmer själv hur ni vill göra med anmälan, men för att kunna planera in fika i samband med seminarieträffarna rekommenderas någon form av anmälan innan.
Aktuellt universitet kommer ge info om registrering på kursen vid uppstarten. Alternativt kan ni skicka ut länken så de ansökande kan registrera sig i förväg. Även den infon finner ni på Nitus hemsida https://www.nitus.se/nitus/korta-klimatkurser

Vi kommer ha en form av “upprop” vid seminarierna så att vi har koll på deltagarantalet på respektive lärcenter. Förhoppningsvis kan detta upplägg komma att visa sig vara ett bra sätt att nå nya studenter!
 
Seminarium med Mälardalsrådet 28 nov

​​​​​Bildtext: Från vänster: Lars-Uno Åkesson, Jesper Schönbeck AF, Anna Johansson Harrie Linköpings universitet och Monica Evermark
Karlstad universitet

Det är roligt att Nitus är en viktig röst när man diskuterar utbildning. Vi blev tillfrågade att vara med på Mälardalsrådets konferens den 28 november när lösningar för att nå nya lärarstudenter skulle diskuteras. Det blev tydligt fokus på just lärcentret som en möjlig lösning. SKR (Sveriges kommuner och Regioner) var också med i diskussionerna och tog ifram dén med att erbjuda lärarutbildningar i olika kommuner runt högskolor och alternera dessa kommuner så att inte riskerar att “fiska ur” potentiella studenter.
Karlstads- och Linköpings universitet var goda exempel på decentraliserade lärarutbildningar och Stockholms universitet var också på plats för att få inspiration.

Tentamenshantering på ett Nitus lärcenter

Vissa lärcenter tar inte emot studenter som vill skriva tentamen.Styrelsen har fått en del synpunkter från högskolor som ställer sig frågande till att vissa av våra Nitus lärcenter redan på sin hemsida aviserar att de inte tar emot distanstentamen längre eller att man endast ger möjlighet till tentamen vid enstaka dagar. Styrelsen vill påminna om att tentamenservice är ett grundkriterium för ett medlemskap i Nitus. Länk till medlemskrav

Kostnaden för att ta emot tentamen och administrera det kan vara en utmaning. Här ger vi några tips på hur man kan få lite ekonomi i detta:

  • Ta en avgift för “icke-kommuninvånare”. En hel del lärcenter tillämpar detta och tar 500-1000 kr för en tentamen.
  • Ta en avgift även för kommuninvånare som skriver tentamen. Avgiften är givetvis lägre för dem och billigt i förhållande till att som student tvingas resa för att skriva tentamen.
  • Använd er av timanställda tentamensvakter. Förslagsvis pensionärer (t.ex fd. medarbetare eller lärare) som är billigare än den egna personalen.
  • Använd Swish vid betalningar
 

Save the date

Nitus årsstämma 2024 17-18 april

Arbetsgruppen planerar nu för fullt inför Nitus vårstämma i Hudiksvall och vi vet redan nu att vi kommer få dels en tillbakablick på hur Nitus bildades och framåtblickar på hur Nitus utvecklas. Programmet uppdateras succesivt på hemsidan.

Instagramgruppen #mittnituslarcentra
Styrelsen har gjort en lista på Nitus lärcenter och vi kontaktar er alla i tur och ordning så alla lärcenter ska ha chansen att visa upp sitt lärcenter. Ta chansen när ni får den. Alltid roligt att se hur olika lärcenter jobbar. mittnituslarcentra

Erfarenhetsseminarium 2024, 14 mars kl: 09:30-10:15 


Teman:
1. Forskning på Lärcentrum
2. Decentraliserade utbildningar på Lärcentrum
Zoom-länk: HÄR
Passcode: 826725

Träff med politiker och Include

Styrelsen träffar politiker och företrädare för Include i Stockholm 8-9 februari 2024. Include – Ett nätverk för breddad rekrytering till högskolan. Länk till Include
Nitus fortsätter sitt lobbyarbete och träffar igen representanter från utbildningsutskottet. Denna gång planerar vi att möta Anders Ådahl (c) och Niklas Sigvardsson (s) samt en representant från Include. Vi hoppas även att Nicole Kringos och Gunnar Carlsson från KTH medverkar som goda företrädare för decentraliserade utbildningar.

Modellkommun byter kostym till erfarenhetsseminarium

Styrelsen får kontinuerligt till sig önskemål om att ni medlemmar inte kan få nog av möjligheter till erfarenhetsutbyten i olika former. Därför har vi beslutat att konceptet för Modellkommun byter kostym.

Från att vara ganska uppstyrt och begränsat till hur många kommuner som kan delta, till att landa i öppna, flexibla och digitala erfarenhetsseminarium där dialog är i fokus och agendan sätts av er som deltar.

Seminarierna kommer bestå av ett antal breakout-rooms, några med fasta rubriker och några rum som ges möjlighet för er att rubriksätta beroende på vilken utmaning/frågeställning som ni vill diskutera och utbyta erfarenheter kring.

Vi hoppas att ni tar tillfälle att vara med för att kroka arm med någon kollega runt om bland våra ca 90 medlemskommuner. Många av oss är ensamma i sina roller och då är det guld värt att få en kollega att bolla med eller höra hur någon annan löst liknande utmaningar. Det kan bli riktigt bra även fast ni till vardags är i helt olika kommuner.

Sitter du på en utmaning/frågeställning som du gärna vill ska lyftas på ett erfarenhetsseminarium, maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

På hemsidan och sociala medier lägger vi upp information när det finns erfarenhetsseminarium att delta på.

Nitus styrelse önskar alla våra medlemmar en god jul och ett gott nytt år!

Med denna bild från höstens sista möte i styrelsen vill vi önska alla våra medlemmar sköna och avkopplande dagar under jul och nyår!
Ladda batterierna för efter jul kör vi så det ryker!

Vill du ha Nitus Nyhetsbrev? Anmäl dig via förmuläret.

Som medlem i Nitus får du tillgång till ett kompetent, engagerat och brett nätverk. Ansök om ditt medlemsskap här >

Image

Nitus är en ideell förening som startade 1996 i Söderhamn. Nitus jobbar för att möjliggöra eftergymnasial utbildning och skapa förutsättningar för en hållbar kompetensförsörjning för individ och samhälle i hela landet. Läs mer..