Nitus Nyhetsbrev

Nitus Nyhetsbrev

Hej alla Nitusmedlemmar!

Då känner vi alla att våren är på gång! Vi här i södra delen märker det rejält med fler ljusa timmar och blask och ni i norr njuter av den fantastiska vårvintern i norr som jag inte förstod vidden av förrän jag var på Nitus årsstämma i Kiruna för några år sedan. Overkligt för en smålänning att uppleva en halvmeter snö och ljust från fem på morgonen till åtta på kvällen! Lite avundsjuk!

På Nitus händer det mycket nu och kommer hända en hel del! Här kommer lite rapporter!

Möte med politiker

17 januari besökte vi riksdagshuset för att uppvakta utbildningsutskottets ordförande Fredrik Malm (L) och Isak Skogstad, skolpolitisk expert. Där diskuterade vi lärcentras viktiga roll för ”Det livslånga lärandet för ALLA i HELA Sverige. Vi utgick från er input från Nitusdagarna i november där bland annat finansieringen och definitionen av vad ett lärcentra är. En intressant diskussion vi fick var att Fredrik tyckte att det är vagt beskrivet vad ett lärcentra är och då kunde vi visa på att Nitus har en tydlig definition. Nitus kommer vara representerat på Almedalen och vi föreslog ett gemensamt seminarium kring lärcentras viktiga roll för kompetensförsörjningen i Sverige. Fredrik visade intresse för detta och förslog även ett seminarium i höst i riksdagen med inbjudna intressenter.

På bilden: Lars-Uno Åkesson (ordf. Nitus), Fredrik Malm (L), Maria Ahlstedt (vice ordf. Nitus), Ida Lindh, (Nitus styrelse)

9-10 februari träffades styrelsen i Stockholm, en del på plats och några på länk för att revidera våra kvalitetskriterier och förslag på reviderade stadgar inför vårstämman. Vi träffade då också ytterligare två representanter från utbildningsutskottet, nämligen Camilla Hansén (MP) och Mathias Bengtsson (KD). Vi utgick från samma agenda som vi hade med Fredrik Malm och hade bra samtal.

På bilden: Linda Ungsäter (Nitus styrelse), Martine Prinselaar (Nitus styrelse), Mathias Bengtsson (KD), Camilla Hansen (MP), Lars-Uno Åkesson (ordf. Nitus), Joachim Kahlert (Nitus styrelse) och Maria Ahlstedt (vice ordf. Nitus)

Erfarenhetsseminarium

Med de cirka 100 lärcentra som är medlemmar i NITUS, från Hörby i syd till Kiruna i norr så ser förutsättningarna väldigt olika ut medan utmaningarna i många fall kan vara ganska lika. I vilket fall som helst så finns det alltid något att lära av varandra och det vill vi ta fasta på. Med avstamp i modellkommunarbetet och genom att dela med oss av erfarenheter och inspirera varandra så kan vi hitta nya angreppssätt och få inspiration och kraft att driva arbetet vidare med starkare nätverk och dialog.

Så nu bjuder vi in till erfarenhetsseminarier under våren och hösten 2023 inom ett par utvalda områden där det är fritt att delta. Har ni jobbat med några av utmaningarna nedan och vill dela med er, hör av er till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

 

Almedalen 27/6-1/7 2023

Vi kommer vara representerade under veckan och som jag beskrev i början av brevet hoppas vi kunna vara med i något seminarium angående kompetensförsörjningen. Vi har även diskussioner med Linköpings universitet och TCO om att göra något tillsammans även med dessa aktörer.

 

Nitus årsstämma 3-4 maj

Nu är programmet satt för Nitus årsstämma i Nyköping och det ser mycket lovande ut. Här kan du anmäla dig och missa inte denna möjlighet att nätverka. Vi har tagit till oss av er feedback från föregående stämmor om mer tid för nätverkande.
Glöm inte att ni kan skicka in motioner till stämman! Vi önskar få in dem senast fredag 14 april. Skicka i så fall motionen till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Rapport kring KTH

Det blev bra respons på erbjudandet som vi publicerade från KTH i förra nyhetsbrevet. Totalt 13 kommuner visade intresse och på fredag 24 mars bjuder KTH in till uppföljningsmöte med de lärcentra som visat intresse. Tack alla för respons. Nitus blir på detta vis en naturlig aktör mellan högskolorna och kommunerna.

Save the date

Erfarenhetsseminarium 1, 20/4, 8.30-9.30 Marknadsföring och hur man skapar ökad kännedom om sitt lokala lärcentra är en utmaning de flesta tampas med. På detta seminarium får du lyssna till hur tre olika lärcentra lagt upp sitt marknadsföringsarbete. Syftet med seminariet är att ge goda exempel, utbyta erfarenheter samt skapa lärdomar och ”best practice” tillsammans.

Zoom-länk:

https://ju-se.zoom.us/j/63894267735?pwd=UWoxNXdpc1N1UnYrVWpxMm5mSkNjZz09 

Erfarenhetsseminarium 2, 5/10, 8.30-9.30 Länsövergripande samverkan

Erfarenhetsseminarium 3, 7/12, 8.30-9.30 Lärcentrums uppdrag, finansiering och organisation

Kansliet informerar Loredana påminner alla om att meddela Kansliet när lärcentras kontaktpersoner mot Nitus ändras. Meddela även om länk till er hemsida ändras och extra viktigt om ni har länk till tentamenservice.

Kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Vårhälsningar från

Lars-Uno Åkesson
Nitus ordförande

Vill du ha Nitus Nyhetsbrev? Anmäl dig via förmuläret.

Som medlem i Nitus får du tillgång till ett kompetent, engagerat och brett nätverk. Ansök om ditt medlemsskap här >

Image

Nitus är en ideell förening som startade 1996 i Söderhamn. Nitus jobbar för att möjliggöra eftergymnasial utbildning och skapa förutsättningar för en hållbar kompetensförsörjning för individ och samhälle i hela landet. Läs mer..